Getty Images 870060344
Den nye strategien har tre innsatsområder:
- systematisk ernæringsarbeid
- tilstrekkelig og riktig kompetanse
- en mat- og ernæringsoppfølging som er tilpasset brukernes individuelle behov og ønsker
Strategien presenterer følgende nye tiltak:
- Nasjonal kartlegging av mat- og ernæringsoppfølgingen
Helsedirektoratet vil få i oppdrag å gjennomføre en nasjonal kartlegging av mattilbudet og ernæringsoppfølgingen blant ledere og ansatte i sykehjem og hjemmetjenester. - Utvikle og implementere lokale ernæringsstrategier
Regjeringen vil oppfordre kommunene til å utvikle og implementere egne ernæringsstrategier. - Samle, videreutvikle og spre gode eksempler på god ernæringspraksis
Helsedirektoratet vil få i oppdrag å samle, videreutvikle og spre gode eksempler fra kommuner som jobber systematisk med mat og ernæring. - Modellutviklingsprogram "klinisk ernæringsfysiolog som ressurs"
Regjeringen skal gjennomføre modellutviklingsprogrammet "klinisk ernæringsfysiolog som ressurs for omsorgstjenesten", som blant annet vil inkludere kvalitetssikring av mattilbudet og tverrfaglige team. - Matfaglig kompetanse og matverter
Helsedirektoratet vil få i oppdrag å utrede tiltak både for å styrke den matfaglige kompetansen i omsorgstjenesten generelt og tiltak for økt bruk av matverter spesielt. - Nasjonale kostholdsundersøkelser
FHI har ansvar for de nasjonale kostholdsundersøkelsene, som inkluderer befolkningen opp til 79 år. FHI vil få i oppdrag å vurdere muligheten for at gruppen eldre over 80 år kan inkluderes i de kommende undersøkelsene. - Nasjonale faglige råd om kosthold til eldre
Helsedirektoratet vil bli bedt om å vurdere å utvikle egne faglige tilpassede råd om kosthold til eldre. - Samarbeid med ulike aktører for økt mangfold, valgfrihet og fleksibilitet
Helsedirektoratet vil få i oppdrag å kartlegge hvordan kommunene kan samarbeide med ulike aktører, inkludert helsenæringen, for å møte den enkeltes mat- og ernæringsbehov. - Kompetanse- og innovasjonsprosjekter for mat- og måltidsfelleskap
Det er etablert et kommunalt kompetanse- og innovasjonstilskudd, der formålet er å støtte kompetanseheving og innovasjonstiltak også når det gjelder mat og måltider.
Skrevet av Nettredaktørene
Dato: 10.05.2021