Ny ernæringsstrategi lansert: God og riktig mat hele livet

Feil- og undernæring blant eldre er et omfattende problem. Nå har regjeringen lansert en ny strategi, som skal bidra til bedre kosthold og gode måltidsopplevelser hos eldre som bor på sykehjem og som mottar hjemmetjenester.

Gå tilbake
Skriv ut Del

Getty Images 870060344

Den nye strategien har tre innsatsområder:

  1. systematisk ernæringsarbeid
  2. tilstrekkelig og riktig kompetanse
  3. en mat- og ernæringsoppfølging som er tilpasset brukernes individuelle behov og ønsker

Strategien presenterer følgende nye tiltak:

  • Nasjonal kartlegging av mat- og ernæringsoppfølgingen 
    Helsedirektoratet vil få i oppdrag å gjennomføre en nasjonal kartlegging av mattilbudet og ernæringsoppfølgingen blant ledere og ansatte i sykehjem og hjemmetjenester.
  • Utvikle og implementere lokale ernæringsstrategier
    Regjeringen vil oppfordre kommunene til å utvikle og implementere egne ernæringsstrategier.
  • Samle, videreutvikle og spre gode eksempler på god ernæringspraksis
    Helsedirektoratet vil få i oppdrag å samle, videreutvikle og spre gode eksempler fra kommuner som jobber systematisk med mat og ernæring.
  • Modellutviklingsprogram "klinisk ernæringsfysiolog som ressurs"
    Regjeringen skal gjennomføre modellutviklingsprogrammet "klinisk ernæringsfysiolog som ressurs for omsorgstjenesten", som blant annet vil inkludere kvalitetssikring av mattilbudet og tverrfaglige team.
  • Matfaglig kompetanse og matverter
    Helsedirektoratet vil få i oppdrag å utrede tiltak både for å styrke den matfaglige kompetansen i omsorgstjenesten generelt og tiltak for økt bruk av matverter spesielt.
  • Nasjonale kostholdsundersøkelser
    FHI har ansvar for de nasjonale kostholdsundersøkelsene, som inkluderer befolkningen opp til 79 år. FHI vil få i oppdrag å vurdere muligheten for at gruppen eldre over 80 år kan inkluderes i de kommende undersøkelsene.
  • Nasjonale faglige råd om kosthold til eldre
    Helsedirektoratet vil bli bedt om å vurdere å utvikle egne faglige tilpassede råd om kosthold til eldre.
  • Samarbeid med ulike aktører for økt mangfold, valgfrihet og fleksibilitet
    Helsedirektoratet vil få i oppdrag å kartlegge hvordan kommunene kan samarbeide med ulike aktører, inkludert helsenæringen, for å møte den enkeltes mat- og ernæringsbehov.
  • Kompetanse- og innovasjonsprosjekter for mat- og måltidsfelleskap
    Det er etablert et kommunalt kompetanse- og innovasjonstilskudd, der formålet er å støtte kompetanseheving og innovasjonstiltak også når det gjelder mat og måltider.

 

Tilleggsinformasjon

Ernæringsstategi_God og riktig mat hele livet.pdf