Om oss
Utviklingssentre for sykehjem og hjemmetjenester er en nasjonal satsing og et av virkemidlene for å realisere målene i Meld. St. 29 (2012-2013) Morgendagens omsorg, Meld. St. 26 (2014-2015) Fremtidens primærhelsetjeneste – nærhet og helhet, Meld. St. 15 (2017-2018) Leve hele livet - En kvalitetsreform for eldre og Meld. St. 24 (2022-23) Felleskap og meistring – Bu trygt heime-reformen.
USHT Innlandet (Oppland) har publisert rapport over nasjonale funn for 2024, som synliggjør hvordan pårørende opplever å bli ivaretatt i kommunen de er pårørende i.
Husbanken og Helsedirektoratet inviterer til en inspirerende dag om arbeidet med Bo trygt hjemme-reformen
Teknologiens raske utvikling har skapt et gap mellom arbeidslivets krav og innholdet i helseutdanningene. Studentene må få mer teknologisk kompetanse. “Hvorfor skal helseteknologi fortsatt være på siden av den jobben helsepersonell utfører og ikke en del av den?” spør Christina Hagtvedt Paulsen, USHT Agder (Vest).
USHT Vestfold og Telemark har nå laget en nettside til bruk for VR basert simulering. På nettsiden www.medandrebriller.no ligger det nesten 30 ulike filmer tilgjengelig i scenariobanken.
Onsdag 14. august inviterer vi til "Fremtidsverksted for helse- og omsorgsplan i kommunen".
SORs nye praksispris deles ut til en person som har lagt ned en betydelig innsats i tjenestene til personer med utviklingshemming. Prisvinneren har gjennom sin praksis bidratt til bedre levekår og styrkede menneskerettigheter for denne delen av befolkningen.
Det finnes ingen rask løsning på krav og forventninger vi møter hver eneste dag innen helse- og omsorgssektoren. Vi vet at oppdatert kompetanse trengs i alle ledd, men forskningen tilsier at et kurs i ny og ne kun er et botemiddel. Det vi trenger for å utvikle et samfunn som fremmer mestring og deltagelse, er metoder som gir en langsiktig, kontinuerlig og forbedrende effekt.
Leve hele livet ble avsluttet ved utgangen av 2023. I sluttrapporten fra evalueringen kan du lese om viktige erfaringer fra fra arbeidet med reformen. USHT var en del av det regionale støtteapparatet som støttet og veiledet kommunene i gjennomføringen av reformen.
Nesten én av tre som tar sitt eget liv i Norge er over 60 år. I Vestfold skal det nå jobbes for økt oppmerksomhet og tidlig tiltak for å redusere forekomsten.
Det trengs flere tilbud med lungerehabilitering og lærings- og mestringskurs. Dette er både helsefremmende og konstandseffektivt.
11.–12. mars 2024 går nasjonal konferanse i alders- og sykehjemsmedisin av stabelen for tiende år på rad, denne gang i Bergen.
Nye nasjonale faglige råd fra Helsedirektoratet til helse- og omsorgstjenestene.
Palliativ behandling: Mange ønsker å dø hjemme. Da må vi snakke om det, skriver kronikkforfatteren.
Over 1200 engasjerte fagfolk samlet seg på Pasientsikkerhetskonferansen 2023 og utviklingssentrene var så klart til stede. I denne doble spesialepisoden fra podkasten U-sagt kan du høre fra både kommuner, forsker og avdelingsdirektør i Helsedirektoratet om pasientsikkerhet og hvordan man jobber ute i tjenestene.
Paradoksalt nok er det innbyggerne som står for den saklige argumentasjonen for å bevare akuttfunksjonene ved lokalsykehuset.
Personer med utviklingshemming er blant de som har det dårligste helsetilbudet i Norge. Primærhelseteam skulle rette opp i dette. Da er det alvorlig og uetisk at et velfungerende tilbud nå kan bli satt på vent.
23. og 24. november går Norges største møteplass for alle som er opptatt av pasientsikkerhet og kvalitetsforbedring av stabelen. Utviklingssentrene er så klart på plass!
Vi vet at vi alle skal dø. Vi vet bare ikke når, hvor eller hvordan det vil skje eller hvordan vi vil oppleve det. Er det da mulig å snakke om det? Selvfølgelig.
30. november er det oppstartskonferanse for de tre stortingsmeldingene Folkehelsemeldinga, Opptrappingsplan for psykisk helse og meldinga Fellesskap og meistring - Bu trygt heime
Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Innlandet (Hedmark) og Hamar kommune arrangerte i fjor høst et tilsvarende arrangement som ble svært godt mottatt. De håper at flere utviklingssentre og kommuner fremover vil la seg inspirere til å arrangere noe lignende og at initiativet vokser videre.
Det kan være manglende samsvar mellom det kommunene mener er på plass for å ivareta pårørende, og det pårørende selv erfarer. Hvordan kan kommunene ledes i riktig retning av god pårørendestøtte?
Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) har startet podkasten "U-sagt". Her snakker engasjerte folk om fag og forskning og om hva utviklingssentrene kan bidra med, slik at du kan holde deg oppdatert!
Nytter vi moglegheitene som ligg i teknologi på ein god nok måte? Kvifor går det ikkje fortare? Anita Foss Midlang frå Sogndal kommune fortel om dei nasjonale prosjekta, og dei lokale pilotane.
Pårørendeundersøkelsen IVARETATT? er gjennomført for andre gang. I rapporten er nasjonale funn over hvordan pårørende opplever å bli ivaretatt i den kommunen de er pårørende i.
Har du og kollegaene dine gjort et godt stykke forbedringsarbeid som fortjener oppmerksomhet?
Det var stort engasjement for temaet ventesorg, da Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Innlandet (Hedmark) inviterte til fagdag før påske 2023.
Pårørendeundersøkelsen IVARETATT? ble gjennomført for første gang i 2022. I en nylig publisert rapport kan du lese om de nasjonale funnene og kommuners erfaringer med undersøkelsen.
Trinn for trinn bygger vi opp klinisk observasjonskompetanse.
Åpenhet om døden kan gjøre det lettere å leve. Her får du tips til hvordan lage arrangementer i lokalsamfunnet som kan bidra til mer åpenhet om døden.
Ny veiviser viser hvordan forskning på helse- og omsorgssektoren i Kommune-Norge kan gjennomføres.
Sjå opptak frå ein heildigital inspirasjonsdag om velferdsteknologi i tenestene til personar med utviklingshemming. Les også om CRPD-nettverk Vestland og bli inspirert!
Pårørendeundersøkelsen IVARETATT? gjennomføres årlig i perioden 1. desember til 31. mars.
Tips til interessante parallellinnlegg for deg som jobber i kommunal helse- og omsorgstjeneste!
Kompetanseheving, veiledning, forbedringsarbeid og nettverk. Det er noe av det ledere i kommunene ønsker fra Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT).
21 kommuner i Norge er vertskommuner for Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT). Hva forbinder disse kommunene med USHT? Og hva tenker de om utviklingssentrenes rolle i morgendagens helse- og omsorgstjenester?
Sammen med blant andre Senter for omsorgsforskning inviterer vi til spennende debatt om bærekraftig helsetjeneste for fremtiden. Du finner oss også på stand.
USHT Vestland (Sogn og Fjordane) og USHT Vestland (Hordaland) har fått midlar frå Barne- ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) til å starte og drive fagnettverk for tenester til personar med utviklingshemming. Fagnettverket skal gå over to år og fagpersonar frå 34 kommunar i Vestland fylke er invitert til å delta.
Tips til kompetansehevende ressurser om normer, kjønns- og seksualitetsmangfold for helse- og omsorgstjenestene.
Senter for omsorgsforskning (SOF) skal bidra til at Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) styrker kvaliteten på helse- og omsorgstjenestene i kommunene. Får USHT den støtten de trenger av SOF, og gir samarbeidet bedre tilbud til beboerne i kommunene?
– USHT får ikke veldig mye penger, men resultatene dere oppnår er veldig spennende å følge. Jeg tror formen og strukturen dere jobber etter er noe av nøkkelen her.
Kompetanseløft 2025 har fire strategier. Hvilke er mest relevante i forhold til USHTs samfunnsoppdrag?
Senter for omsorgsforskning (SOF) bidrar til at Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) styrker kvaliteten på helse- og omsorgstjenestene i kommunene. Hvordan mener forskerne ved SOF at de lykkes med dette arbeidet? Og hva synes de om samarbeidet med USHT?
Bli med på frokostwebinar om utfordringer knyttet til språk og kulturforståelse hos ansatte i sykehjem med innvandrerbakgrunn.
Fagjuryen lot seg spesielt imponere over hvordan utviklingssentrene i Innlandet organiserer det kommunale etikkarbeidet inn i et regionalt nettverk.
Utviklingssenteret i Viken (Akershus) har utviklet et e-læringskurs om ernæringsarbeid i hjemmet på KS Læring, til nytte for alle medarbeidere og ledere i helse- og omsorgstjenester.
Én kommune i hvert fylke er vertskommune for et utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester. Sentrene skal bidra til utvikling innenfor nasjonale satsingsområder, med utgangspunkt i lokale behov.
Helsedirektoratet gir årlige føringer for sentrenes aktivitet, og sentrene mottar årlig tilskudd fra Helsedirektoratet.