Forbedringspotensial i ivaretakelsen av pårørende
Nasjonal rapport fra pårørendeundersøkelsen IVARETATT? 2025 er klar. Her finner du et kort utdrag av noen sentrale områder for hvordan pårørende i kommuner rundt om landet opplever å bli ivaretatt i kommunen de er pårørende i.
Pårørendeundersøkelsen IVARETATT? gjennomføres årlig. For undersøkelsen 2025 kom det inn 2235 besvarelser. Hensikt med rapporten er å synliggjøre forbedringspotensialer i kommunehelsetjenesten på nasjonalt nivå. Lenke til rapporten finner du lenger ned i saken.
Dialog mellom tjenesten og pårørende
- Litt over halvparten av de nærmeste pårørende krysset av for at de ikke hadde en fast kontaktperson, eller at de ikke visste om de hadde det.
- Over halvparten av nærmeste pårørende oppgav at tjenesten ikke tilbød tilstrekkelig antall samtaler i forhold til deres behov.
Omsorgsoppgaver, og opplæring og veiledning
- Blant de som utfører omsorgsoppgaver, oppgav mange at de synes det er fint å være en ressurs. Samtidig svarte flere at det er en psykisk belastning å utføre omsorgsoppgaver.
- 41 % av pårørende med vedtak på opplæring og veiledning med tanke på omsorgsoppgavene de utførte, opplevde at dette ikke eller bare delvis var i samsvar med vedtaket.
Pårørendes behov
- Blant de som oppgav å være nærmeste pårørende til tjenestemottaker og som hadde gjennomført planlagte samtaler, rapporterte 24,7 % at deres behov som pårørende var tema i samtalene. Temaet som har høyest fokus i planlagte samtaler var å skape en felles forståelse av tjenestemottakers situasjon og behov.
Bekymringer
- Flere bekymringer handlet om tjenestemottakers helsesituasjon og ivaretakelse i tjenesten.
- På spørsmål om hvordan pårørende opplever å bli møtt når de henvender seg til tjenesten ved spørsmål, bekymringer og annet de ønsker å snakke om, svarte en stor andel (mellom 32,3 % – 45,6 %) at det avhenger av hvem de møter.
Ivaretakelse av barn og unge som er pårørende
- Helsepersonelloven sier at helsepersonell skal bidra til at barn og unge som er pårørende blir ivaretatt. Av de som rapporterte å ha omsorg for barn og unge (under 18 år) som regnes som pårørende, var det et fåtall (12,4-13,5 %) som opplevde at tjenesten tok ansvar for dette.
Her kan du i sin helhet lese Nasjonal rapport 2025 Pårørendeundersøkelsen IVARETATT? (åpnes i ny fane)
Et forbedringsverktøy for kommunene
Kommuner som benytter undersøkelsen, kan hente ut resultater for sin kommune årlig eller med lengre intervall og sammenligne resultater for å måle framdrift knyttet til tiltak for å ivareta pårørende.
Noen kommuner benytter pårørendeundersøkelsen IVARETATT? som baseline i egen pårørendestrategi, og for måling i etterkant av innsatte tiltak.
Du finner mer informasjon om IVARETATT? og kontaktinformasjon på www.pårørendeundersøkelsen.no.