Vil ha gode innspill til Kompetanseløft 2025
Kompetanseløft 2025 har fire strategier. Hvilke er mest relevante i forhold til USHTs samfunnsoppdrag?
Av Bjørn Kvaal
Under Helsedirektoratets Vårsamling for Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester på Gardermoen 10. og 11. mai, ble USHT-ansatte utfordret av Heidi Kapstad, seniorrådgiver i Helsedirektoratet og leder for Kompetanseløft 2025.
Satsingen består av fire strategier:
- Rekruttere, beholde og utvikle personell
- Brukerområder, tjenesteutvikling og tverrfaglig samarbeid
- Kommunal sektor som forsoningsaktører og fagutviklings- og opplæringsarena
- Ledelse, samhandling og planlegging
I løpet av et par minutter skulle deltakerne diskutere hva de tenker er viktigst i forhold til USHTs arbeid, og hvordan det kan løses. Fordi tiden ble knapp, ønsker Kapstad gjerne innspill sendt til kompetanseloft@helsedir.no.
I sin innledning snakket Kapstad om mangel på kvalifisert arbeidskraft. Dette er 2020-tall for bemanningen i kommunens helse- og omsorgstjenester:
Andel ansatte uten fagutdanning:
- Omsorgstjenestene: 31 prosent
- Helsetjenestene: 15 prosent
Så mange jobber heltid:
- Helsefagarbeidere: 27 prosent
- Vernepleiere: 72 prosent
- Sykepleiere: 56 prosent
Årlig turnover (utskifting) i helse- og omsorgstjenester:
- Ansatt under 30 år og over 50 år: 30 prosent.
- Ledere: 16 prosent
- Leger: 30 prosent
– Sykepleiere har lenge vært opptatt av lederutdanning innen i kommunale helse- og omsorgstjenester. Og det er bra. Et positivt trekk nå er at leger viser økt interesse for lederutdanning i kommunale helse- og omsorgstjenester. Vi ser også at covid-perioden har gitt samarbeid på nye måter. Styrken i regionene må vi nå bruke for å ta gode, strategiske kompetansevalg i kommunene og regionene. Noen kommuner får det til, andre lykkes ikke fullt så bra. Ofte kan det bli mye brannslukking, altså at man ikke kommer i forkant av utvikling og behov. Her trenger vi gode innspill, for nye lovverk er ikke alltid nok, sa Heidi Kapstad.