Gå til hovedinnholdet.

Målrettet miljøbehandling

Måltider og mat - en vei til gode opplevelser

Publisert 06. desember 2021 | Oppdatert 12. mai 2025

I denne modulen vil du lære om hvordan du kartlegger og tilrettelegger for at personer som bor hjemme, eller i omsorgsbolig, på sykehjem, helsehus, dagsenter og dagaktivitetstilbud kan klare mer selv under hele eller deler av måltidet.

Du vil også lære hvordan du kan tilrettelegge for et individuelt tilpasset måltid. Det kan være lurt å lese gjennom kapittelet om personsentrert omsorg i modulen «Personsentrert omsorg – en vei til verdighet» her.

Du vil også få kjennskap til hvordan du kan tilrettelegge omgivelsene slik at du bidrar til mat – og måltidsgleder.

Du får forslag til pådekking, riktig sittestilling og til ulike spise- og drikkehjelpemidler. Tilpassede måltider i tilrettelagte omgivelser gjør det mulig for mennesker med kognitiv svikt, som psykisk sykdom eller demens å bli mer selvhjulpne og opprettholde sitt funksjonsnivå i måltidet.

Du får også noen råd om hvordan du kan oppnå konsentrasjon og trivsel og skape et godt miljø rundt måltidet, ved å bruke belysning og redusere støy. Modulen er i tråd med prinsippene for personsentrert omsorg og aldersvennlige fysiske omgivelser.

Temaene som tas opp i modulen er

Denne modulen forutsetter at du kan det som er presentert i modulen Personsentrertomsorg - en vei til verdighet. Du må vite mer om psykiske sykdommer og demenssykdommene og hvordan målrettet miljøbehandling er et tiltak til brukergruppen.

Oppgavehefte

Her kan du laste ned oppgaveheftet til denne modulen. I oppgaveheftet finner du alle oppgaven til modulen samlet. 

Vi anbefaler at du og arbeidsgruppen din bruker 6 uker på denne modulen, og at dere finner tid til ukentlige samlinger for å få reflektert og praktisert underveis i opplæringsløpet. 

Anbefalinger for gjennomføring av modulen i din virksomhet finner du her

Lykke til med opplæringen!

 




Til forsiden


Neste side

 

Tips en venn
Send til e-post:
Fra e-post:
Melding: