Måltider og mat - en vei til gode opplevelser
I denne modulen vil du lære om hvordan du kartlegger og tilrettelegger for at personer som bor hjemme, eller i omsorgsbolig, på sykehjem, helsehus, dagsenter og dagaktivitetstilbud kan klare mer selv under hele eller deler av måltidet.
Du vil også lære hvordan du kan tilrettelegge for et individuelt tilpasset måltid. Det kan være lurt å lese gjennom kapittelet om personsentrert omsorg i modulen «Personsentrert omsorg – en vei til verdighet» her.
Du vil også få kjennskap til hvordan du kan tilrettelegge omgivelsene slik at du bidrar til mat – og måltidsgleder.
Du får forslag til pådekking, riktig sittestilling og til ulike spise- og drikkehjelpemidler. Tilpassede måltider i tilrettelagte omgivelser gjør det mulig for mennesker med kognitiv svikt, som psykisk sykdom eller demens å bli mer selvhjulpne og opprettholde sitt funksjonsnivå i måltidet.
Du får også noen råd om hvordan du kan oppnå konsentrasjon og trivsel og skape et godt miljø rundt måltidet, ved å bruke belysning og redusere støy. Modulen er i tråd med prinsippene for personsentrert omsorg og aldersvennlige fysiske omgivelser.
Temaene som tas opp i modulen er
- Individuell kartlegging og tilrettelegging av måltider
- Tilrettelegging av måltider for personer med kognitiv svikt
- Tilrettelegging av måltider for personer med demens
- Tilrettelegging av måltider for personer med psykisk sykdom
- Tilrettelegging av måltider når man er isolert
- Væske og ernæring
- Munnhelse
- Andre element som kan påvirke matlyst og matinntak
Denne modulen forutsetter at du kan det som er presentert i modulen Personsentrertomsorg - en vei til verdighet. Du må vite mer om psykiske sykdommer og demenssykdommene og hvordan målrettet miljøbehandling er et tiltak til brukergruppen.
Oppgavehefte
Her kan du laste ned oppgaveheftet til denne modulen. I oppgaveheftet finner du alle oppgaven til modulen samlet.
Vi anbefaler at du og arbeidsgruppen din bruker 6 uker på denne modulen, og at dere finner tid til ukentlige samlinger for å få reflektert og praktisert underveis i opplæringsløpet.
Anbefalinger for gjennomføring av modulen i din virksomhet finner du her
Lykke til med opplæringen!
|