Gå til hovedinnholdet.

Våre aktiviteter

TID-modellen

Publisert 30. juni 2020 | Oppdatert 27. januar 2025

TID er et manualbasert verktøy som personalet kan bruke for å utrede, tolke og sette inn tiltak ved atferdsmessige og psykologiske symptomer ved demens og andre psykiske tilstander.

Prosjektansvarlig:

USHT Troms

Viktig inforasjon:
Aktiviteten er ikke avsluttet, men informasjonen er flyttet til en annen nettside som samler all informasjon om Demensplan 2025 og tilhørende aktiviteter.
Klikk her for å komme til nettsiden.

Bakgrunn

Adferdsmessige og psykologiske symptomer ved demens (APSD) ofte er en del av demenssykdommen og er noe som rammer mange personer med demens gjennom sykdomsforløpet. Slike symptomer kan skape utfordringer i hverdagen både for den enkelte, for pårørende og for tjenesten rundt (Demensplan 2025). Personalet kan bruke TID-modellen for å utrede, tolke og sette inn tiltak ved atferdsmessige og psykologiske symptomer ved demens og andre psykiske tilstander. Disse symptomene kalles ofte også nevropsykiatriske symptomer eller utfordrende atferd.

TID er en evidensbasert modell og kunnskapsbasert praksis. Modellen er basert på prinsipper fra kognitiv terapi og personsentrert omsorg, og er en manualbasert, tverrfaglig metode som har vist svært gode resultater i studier. Den integrerer miljøterapeutiske og medikamentelle tiltak i en helhetlig tilnærming og kan benyttes både i sykehjem og i hjemmetjenesten. 

 

Hensikt/mål

Forebygging og behandling av APSD ved å styrke den generelle kompetansen innen personsentrert behandling særlig i forhold til personer med demens.

 

Tiltak

Vi tilbyr opplæring i TID-modellen for avdelinger som ønsker å ta denne metoden i bruk.

Basiskurs

TID-modellen må innføres på en hel avdeling og tiltaket må lederforankres. Vi tilbyr TID basiskurs, som er en opplæringspakke for hele personalgruppen uavhengig av utdannelse/stilling. Før modellen tas i bruk, skal alle ansatte gjennomføre denne opplæringen. Leder og lege (sykehjem) bør også delta på opplæringen. 

Etter basiskurset velger ledere, eller fagansvarlig, ut 3-4 av personalet som får ekstra opplæring som TID-administratorer. Det innebærer at de skal kunne TID ekstra godt og være trygg på arbeidsmetoden. TID-administratorene skal kunne støtte og veilede andre, dvs. hjelpe resten av personalet til å bruke alle fasene i TID.

USHT har kompetanse til å avholde TID-basiskurs og TID-administratorkurs, og kan forespørres om å gjennomføre opplæring. Vi vil bistå med dette så langt vi har kapasitet. All aktivitet vil bygge på grunnprinsippene som Forskningssenter for Aldersrelatert Funksjonssvikt og Sykdom ved Sykehuset Innlandet har utviklet.

Opplæring til helsepersonell er så langt gjennomført i Kåfjord, Karlsøy, Tromsø kommune (Jadeveien sykehjem) og Målselv. Et av sykehjemmene vi har gjennomført opplæring hos, melder tilbake i etterkant at dette har endret måten de arbeider forebyggende på. De har også blitt mer bevisste på å sette inn tiltak før APSD utvikler seg til en større utfordring. Videre tror de at metoden har vært med på å forebygge utfordrende atferd fordi de har lav terskel på å innkalle til TID-møter og kommer fort igang med forebyggende tiltak. Vi har også fått tilbakemelding på at metodikken benyttes for å arbeide systematisk med andre utfordringer som for eksempel lindring/palliasjon. 

 

Fagnettverk for ressurspersoner

I 2022-23 har vi jevnlig avholdt digitale erfaringsdelinger for kommuner i Troms som har hatt opplæring i TID-modellen. I 2023 gjennomførte vi en kartlegging blant disse som viser at det fortsatt er ønske om og behov for videre nettverk og erfaringsdeling. Vi vil fra 2024 derfor starte opp et fagnettverk som vil ha årlige, digitale samlinger. Samlingene vil inneholde kompetansehevende elementer med faglig påfyll relatert til TID-modellen. 

 

Mer informasjon om modellen:

https://tidmodell.no/

Tips en venn
Send til e-post:
Fra e-post:
Melding: