HEL-KOST
HEL-KOST står for retten til et helsefremmende kosthold for personer med utviklingshemming som bor i egen bolig.
HEL-KOST - Retten til et helsefremmende kosthold for personer med utviklingshemmingsom bor i egen bolig
Rapport fra 2024 som omfatter funn fra fem HEL-KOST-prosjekter gjennomført i samarbeid med ni kommuner i Midt-Norge i perioden 2018-2024. For å forstå hva som foregår omkring kosthold og ernæring i boliger for mennesker med utviklingshemming, men også for å støtte ansatte som jobber i tjenesten, ble det første HEL-KOST-prosjektet startet i 2018.
Denne rapporten handler om «en liten gruppe med store utfordringer» som trenger sunnere livsmiljøer for å unngå fedme og fedmerelaterte sykdommer. Alle aktører (ansatte i boliger, pårørende og helsevesen) må samarbeide for å skape helsefremmende miljø for mennesker med utviklingshemming, der vi understreker behovet for en helhetlig tilnærming og en holdningsendring til denne målgruppen.
HEL-KOST 1 (2018-2020)
HEL-KOST 1 var et forprosjekt finansiert av Regionale forskningsfond og Helsedirektoratet. Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med organisasjoner som
Unge Kokker og Tjukkasgjengen, og kommunene Stjørdal, Ørland/Bjugn, Indre Fosen og Meråker.
Målet med forprosjektet var å kartlegge utfordringsbildet når det gjelder helsefremmende kosthold for personer med utviklingshemning som flytter til og bor i egen tilrettelagt bolig. Prosjektet dannet grunnlag for et FoU-prosjekt med fokus på å utvikle nødvendig kunnskap og verktøy som skal sikre et helsefremmende kosthold til målgruppen.
HEL-KOST 2 (2021-2023)
HEL-KOST 2 ble finansiert av Helsedirektoratet som en videreføring av samarbeidet med Stjørdal, Ørland/Bjugn og Meråker kommune.
Målet med prosjektet var økt kunnskap om systematisk, kommunetilpasset kompetansehevende arbeid innen tematikken kosthold og ernæring for personer med utviklingshemming som flytter til og bor i egen bolig.
HEL-KOST 3 (2023-2024)
HEL-KOST 3 er finansiert av Helsedirektoratet og blir utført i samarbeid med Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT sør), Åfjord kommune samt tre kommuner i Trøndelag (Midtre-Gauldal, Levanger og Melhus). I tillegg etablerte prosjektet et samarbeid med universitetsutdanningene i regionen.
Målet er å styrke kompetanseheving, systematisering og tjenesteutvikling hos ansatte som jobber i helsetjenesten rundt personer med utviklingshemming.
HEL-KOST Covid (2021-2022)
HEL-KOST Covid ble finansiert av Stiftelsen Dam og var et samarbeidsprosjekt mellom ObeCe, Unge Kokker og Senter for e-helse, Universitet i Agder. Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med kommunene Meråker, Ørland, Røros, Heim og Namsos.
Målet med prosjektet var å: 1) få innsikt i hvordan kosthold og ernæring hos personer med utviklingshemming som bor i egen bolig, ble påvirket under covid-19-pandemien, 2) utvikle (digitale) verktøy for økt ernærings- og veiledningskompetanse hos ansatte i tjenestene sett i lys av pandemien og mulige epidemier i fremtiden og 3) støtte bofellesskapene i systematisering og forankring av ernærings- og veiledningsarbeidet.
Hjertehelse ved psykisk utviklingshemming: sjelden, glemt eller oversett? (2021-2023)
Hjertehelseprosjektet ble finansiert av Stiftelsen Dam og var et samarbeidsprosjekt mellom ObeCe, NAKU, NTNU og Universitet i Bergen. Datainnsamling ble utført i Trondheim, Meråker og Røros.
Det overordnede målet var å sette hjertehelse for personer med utviklingshemming på dagsorden ved å gi ny kunnskap om metabolsk helse og fysisk aktivitetsnivå, samt få bedre innsikt i eksisterende barrierer for utredning og behandling hos målgruppen.
Samarbeidspartnere og finansering
HEL-KOST-prosjektene ble muliggjort med støtte av Stiftelsen Dam, Helsedirektoratet, Regionale forskningsfond, Trøndelag fylkeskommune og ObeCe ved St. Olavs hospital.
Vi takker alle våre samarbeidspartnere som var involvert på ulike måter i de forskjellige prosjektene (for eksempel i prosjektteam, referansegruppe eller som søkerorganisasjon): Nasjonalt kompetansemiljø om funksjonshemming (NAKU), Landsforbundet for utviklingshemmede og pårørende (LUPE), Funksjonshemmmedes fellesorganisasjon (FFO), Autismeforeningen i Sør-Trøndelag, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL), Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT), Nord Universitet, NTNU Vernepleierutdanning, NTNU Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie, NTNU/LHL-klinikkene, Habiliteringstjenesten St. Olavs Hospital, Habiliteringstjenesten ved Brøset Unge Kokker, Tjukkasgjengen.
I tillegg har 11 kommuner gjort en stor innsats i prosjektene over seks år.