Gå til hovedinnholdet.

Våre aktiviteter

HEL-KOST

Publisert 26. februar 2025 | Oppdatert 01. april 2025

HEL-KOST står for retten til et helsefremmende kosthold for personer med utviklingshemming som bor i egen bolig.

HEL-KOST - Retten til et helsefremmende kosthold for personer med utviklingshemmingsom bor i egen bolig

Rapport fra 2024 som omfatter funn fra fem HEL-KOST-prosjekter gjennomført i samarbeid med ni kommuner i Midt-Norge i perioden 2018-2024. For å forstå hva som foregår omkring kosthold og ernæring i boliger for mennesker med utviklingshemming, men også for å støtte ansatte som jobber i tjenesten, ble det første HEL-KOST-prosjektet startet i 2018.

Prosjektet er ledet av Monica T. Devle, forskningskoordinator ObeCe, St. Olavs Hospital og Ellen Ersfjord, forsker ObeCe UiA.

Denne rapporten handler om «en liten gruppe med store utfordringer» som trenger sunnere livsmiljøer for å unngå fedme og fedmerelaterte sykdommer. Alle aktører (ansatte i boliger, pårørende og helsevesen) må samarbeide for å skape helsefremmende miljø for mennesker med utviklingshemming, der vi understreker behovet for en helhetlig tilnærming og en holdningsendring til denne målgruppen. 

HEL-KOST 1 (2018-2020)

HEL-KOST 1 var et forprosjekt finansiert av Regionale forskningsfond og Helsedirektoratet. Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med organisasjoner som 
Unge Kokker og Tjukkasgjengen, og kommunene Stjørdal, Ørland/Bjugn, Indre Fosen og Meråker.

Målet med forprosjektet var å kartlegge utfordringsbildet når det gjelder helsefremmende kosthold for personer med utviklingshemning som flytter til og bor i egen tilrettelagt bolig. Prosjektet dannet grunnlag for et FoU-prosjekt med fokus på å utvikle nødvendig kunnskap og verktøy som skal sikre et helsefremmende kosthold til målgruppen.

HEL-KOST 2 (2021-2023)

HEL-KOST 2 ble finansiert av Helsedirektoratet som en videreføring av samarbeidet med Stjørdal, Ørland/Bjugn og Meråker kommune.

Målet med prosjektet var økt kunnskap om systematisk, kommunetilpasset kompetansehevende arbeid innen tematikken kosthold og ernæring for personer med utviklingshemming som flytter til og bor i egen bolig.

HEL-KOST 3 (2023-2024)

HEL-KOST 3 er finansiert av Helsedirektoratet og blir utført i samarbeid med Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT sør), Åfjord kommune samt tre kommuner i Trøndelag (Midtre-Gauldal, Levanger og Melhus). I tillegg etablerte prosjektet et samarbeid med universitetsutdanningene i regionen.

Målet er å styrke kompetanseheving, systematisering og tjenesteutvikling hos ansatte som jobber i helsetjenesten rundt personer med utviklingshemming.

HEL-KOST Covid (2021-2022)

HEL-KOST Covid ble finansiert av Stiftelsen Dam og var et samarbeidsprosjekt mellom ObeCe, Unge Kokker og Senter for e-helse, Universitet i Agder. Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med kommunene Meråker, Ørland, Røros, Heim og Namsos.

Målet med prosjektet var å: 1) få innsikt i hvordan kosthold og ernæring hos personer med utviklingshemming som bor i egen bolig, ble påvirket under covid-19-pandemien, 2) utvikle (digitale) verktøy for økt ernærings- og veiledningskompetanse hos ansatte i tjenestene sett i lys av pandemien og mulige epidemier i fremtiden og 3) støtte bofellesskapene i systematisering og forankring av ernærings- og veiledningsarbeidet.

Hjertehelse ved psykisk utviklingshemming: sjelden, glemt eller oversett? (2021-2023)

Hjertehelseprosjektet ble finansiert av Stiftelsen Dam og var et samarbeidsprosjekt mellom ObeCe, NAKU, NTNU og Universitet i Bergen. Datainnsamling ble utført i Trondheim, Meråker og Røros.

Det overordnede målet var å sette hjertehelse for personer med utviklingshemming på dagsorden ved å gi ny kunnskap om metabolsk helse og fysisk aktivitetsnivå, samt få bedre innsikt i eksisterende barrierer for utredning og behandling hos målgruppen.

Samarbeidspartnere og finansering

HEL-KOST-prosjektene ble muliggjort med støtte av Stiftelsen Dam, Helsedirektoratet, Regionale forskningsfond, Trøndelag fylkeskommune og ObeCe ved St. Olavs hospital. 

Vi takker alle våre samarbeidspartnere som var involvert på ulike måter i de forskjellige prosjektene (for eksempel i prosjektteam, referansegruppe eller som søkerorganisasjon): Nasjonalt kompetansemiljø om funksjonshemming (NAKU), Landsforbundet for utviklingshemmede og pårørende (LUPE), Funksjonshemmmedes fellesorganisasjon (FFO), Autismeforeningen i Sør-Trøndelag, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL), Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT), Nord Universitet, NTNU Vernepleierutdanning, NTNU Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie, NTNU/LHL-klinikkene, Habiliteringstjenesten St. Olavs Hospital, Habiliteringstjenesten ved Brøset Unge Kokker, Tjukkasgjengen. 

I tillegg har 11 kommuner gjort en stor innsats i prosjektene over seks år. 

Tips en venn
Send til e-post:
Fra e-post:
Melding: