Gå til hovedinnholdet.

Våre aktiviteter

Forebyggende og helsefremmende hjemmebesøk for eldre: Sykepleieres erfaringer og vurderinger

Publisert 22. februar 2022 | Oppdatert 16. mars 2022

Dette er resultatet fra en mastergrad i helsefag, studieretning aldring og eldreomsorg, med tema forebyggende og helsefremmende hjemmebesøk hvor målet er å få en dypere forståelse av hvordan sykepleieren arbeider ved forebyggende og helsefremmende hjemmebesøk, hvilke vurderinger og erfaringer de gjør seg.

Prosjektansvarlig:

Eirin Sofie Pedersen

Bakgrunn

Forebyggende og helsefremmende hjemmebesøk (FHB) for eldre er et tilbud for eldresom i utgangspunktet ikke har andre tjenester fra helse- og omsorg. Danmark har vært et foregangsland med tanke på etablering og videreutvikling av tilbudet og det er nå en lovpålagt tjeneste. Norge har praktisert forebyggende og helsefremmende hjemmebesøk for eldre siden,1980-tallet, men i varierende grad i kommunene. Felles for de fleste FHB er at samtalen er rettet på hva enkelte selv kan gjøre for å opprettholde god helse, funksjonsevne og sosial deltakelse.

Hensikt

Hensikten med studien er å få en dypere forståelse av hvordan sykepleieren arbeider med FHB, hvilke vurderinger de gjør og hvordan de erfarer FHB. Slik kunnskap kan komme til nytte for kommuner som holder på med FHB og for de kommuner som er i oppstartsfasen av et slikt tilbud.

Metode

I studien anvendes kvalitativ metode. Det ble gjennomført 6 semistrukturerte intervju i løpet av perioden oktober 2019 – januar 2020. Intervjuene ble transkribert og det ble benyttet tematisk analyse i analyseprosessen. Funnene er drøftet i lys av tidligere forskning på forebyggende og helsefremmende hjemmebesøk for eldre, teori om forebyggende og helsefremmende arbeid og personlig kompetanse.

Resultat

Funnene i studien viser at kompleksiteten av FHB er stor og at det er mange elementer som medvirker til hvordan tilbudet organiseres og utføres i kommunene. Funnene viser at sykepleierne erfarer mange eldre som friske og spreke som mestrer alderdommen godt, mens andre eldre oppleves som mer sårbare og behøver mer oppfølging.

Konklusjon

Funn i studien viser at eldre som mottar FHB setter pris på å motta et tilbud om FHB og at de føler seg sett. Sykepleierne erfarer positive helsegevinster ved FHB som økt trygghet i hjemmet, kontaktperson i kommunen, informasjon om kommunale og frivillige tilbud, råd og veiledning og ulike tema som har betydning for eldre og en samtale som er rettet mot ressurser, mestring og beslutninger i eget liv. Funn viser også at sykepleierne vektlegger bred kompetanse, erfaring fra eldreomsorg, livserfaring og personlig egnethet som viktig faktorer for sykepleiere som skal arbeide med FHB.

Eirin Sofie Pedersen

Mastergrad i helsefag, studieretning aldring og eldreomsorg

 

Tips en venn
Send til e-post:
Fra e-post:
Melding: