Gå til hovedinnholdet.

Våre aktiviteter

Kommunikasjon mellom pårørende og kommunehelsetjenesten i hovedsak mot personer med demens, men også mot personer med utviklingshemming

Publisert 11. februar 2019 | Oppdatert 11. februar 2022

Prøve ut og evaluere digitale kommunikasjonsløsninger som samhandlingsverktøy mellom ansatte, brukere og pårørende tilknyttet dagaktivitetstilbud og bokollektiv for personer med demens og personer med utviklingshemming. Videre utprøving også i ambulerende hjemmetjeneste i forlenget utprøvingsperiode.

Prosjektansvarlig:

Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester Innlandet (Oppland)

Prosjektet er fullført etter forlengelse til 31.1.20.

For personer med demens eller annen sykdom som medfører kognitiv svikt kan kommunikasjon mellom bruker og pårørende by på utfordringer. Pårørende bør tilbys veiledning for å forebygge stress og konflikter. Støtte og mestring kan oppnås gjennom en god dialog mellom ansatte og pårørende. Det kan være avlastning for pårørende når samspillet i familien bedres og gir bedre livskvalitet både for bruker og pårørende.

Veileder om pårørende i helse- og omsorgstjenesten (2017) påpeker at helsepersonell bør legge til rette for en forutsigbar dialog med pårørende til brukere som mottar helse- og omsorgstjenester. Hensikten er å avklare forventninger gjennom en gjensidig informasjonsflyt. Gjennom dette kan en oppnå felles forståelse av brukerens situasjon, bedre tjenester og trygghet for brukeren. Pårørende som kjenner brukeren vil ofte ha nyttig, relevant og nødvendig informasjon om hans eller hennes sykdomshistorie og hjelpebehov. Veilederen påpeker også viktigheten av å kartlegge pårørendes behov for støtte, og bidra til at pårørende opplever mestring og kan opprettholde aktiviteter, arbeid og sosialt nettverk.

Mål

  • Teknologiske løsninger for samhandling testet og evaluert.
  • Pårørendeinvolvering er systematisert og styrket.
  • Kompetansehevende tiltak for ansatte og pårørende er gjennomført
  • Kvaliteten på det samlede tjenestetilbudet er styrket gjennom bedre samspill mellom pårørende og ansatte i helse- og omsorgstjenestene.

Tiltak og gjennomføring

  • Kartlegge nåværende form for pårørendeinvolvering i aktuelle tjenester
  • Kartlegge teknologisk modenhet i tjenesten
  • Innhente pårørendes erfaringer og behov
  • Felles kompetansehevende tiltak for pårørende og ansatte
  • Utprøving av teknologiske løsninger for samhandling
  • Innhente erfaringer etter utprøvingsperioden
  • Forlenget utprøvingsperiode for å innhente flere erfaringer og gjennomføre en evaluering 

Resultater

I hele utprøvingsperioden har det vært utvekslet et stor antall meldinger, bilder, kommentarer og likes, noe som viser stor aktivitet i samhandlingen. Ansattes og pårørendes erfaringer fra hele prosjektperioden har høsten 2019 vært evaluert ved hjelp av spørreskjema og i muntlige drøftinger. Både ansatte og pårørende har gode erfaringer med bruk av verktøyet. Pårørende fremhever bl.a. at de opplever større grad av involvering, større innsikt i brukerens hverdag, at flere pårørende kan være med i kommunikasjonen og at de kan kommunisere nå det passer dem. Ansatte fremhever som positivt at de får mer kontinuerlig kontakt med pårørende, at de kan sende ut informasjon til flere pårørende samtidig og at det er enkelt å holde seg oppdatert. Det oppleves også positivt for ansatte å kunne dele bilder og vise aktiviteter og fine stunder med tjenestemottaker. Ansatte ser også fordelen denne kommunikasjonen har for pårørende. For pårørende som vanligvis ikke bruker digitale verktøy er denne kommunikasjonsplattformen en mindre god løsning. Det digitale verktøyet er videreført til bruk i daglig drift.

Samarbeidspartnere

Gjøvik kommune, Nasjonalforeningen for folkehelse og Intutor Group AS.

Tips en venn
Send til e-post:
Fra e-post:
Melding: