Uten mat og drikke…
Fagprosjekt om praktisk gjennomføring og implementering av ernæringsjournal til pasienter i sykehjem
Prosjektet beskriver hvordan «Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring» ble gjennomført på Utviklingssenter for sykehjem i Troms, Kroken sykehjem.
Mål
Ingen skal lide av ubehandlet underernæring, og ernæringsstatus og tiltaksplan for ernæring skal være dokumentert i pasientjournalen.
Bakgrunn for prosjektet
Ernæring er satt på dagsorden i Norge med utgivelsen av ”Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring” (Helsedirektoratet 2009). I disse retningslinjene stilles det krav om at pasienter i ernæringsmessig risiko skal veies, og at dokumentasjon av den ernæringsmessige tilstanden skal finnes i pasientjournalen. Det er første gang det er gitt nasjonale anbefalinger for å identifisere, forebygge og behandle underernæring.
Tiltak
- Dannet ressursgruppe for ernæring
- Gjennomgang og opplæring i utvalgte skjema
- Kompetanseheving - internundervisning våren 2011
- Eksterne fagseminar for medlemmer i ressursgruppen høsten 2011
- Registrering av nattfasten og ernæringsstatus jamfør MNA-skjema og dokumentasjon i ernæringsjournal
- Tiltaksmappe i journal med behandlingstiltak for oppfølging og evaluering
- Rutine for veiing og måling
På grunnlag av de faglige nasjonale retningslinjene ble det utarbeidet internkontrollrutine for å sikre identifisering og ernæringsbehandling til pasientene.
Gjennomføring og resultater
- Nattfasten - i gjennomsnitt 14,5 timer
- Resultat av MNA-registrering: Underernæring 20 %, i fare for underernæring 49 % og normalt ernært 31 %
- Manglende tiltaksplaner i pasientenes journal: Økning i prosjektperioden til 42% og etter prosjektslutt til 82% juni 2012
- Dokumentasjon av ernæringsstatusen og tiltaksplaner, samt regelmessig veiing og vurdering er blitt en del av rutineoppgavene ved Kroken sykehjem.
Måltidsyppigheten og antallet hovedmåltider per dag bør vurderes i det videre arbeidet. Det må etableres et tettere samarbeid med sykehjemslegene i forhold til vurdering av ernæringsstatus. Vurdere om MNA-skjemaet gir ønsket informasjon til både legene og de som skal utøve daglig ernæringsbehandling til de pasientene som er underernærte. USH Troms ser at det er behov og arbeidsoppgaver for en ernæringsfysiolog i Tromsø kommune.
Spredning
Erfaringer fra prosjektet er videreformidlet til sykehjem og hjemmetjeneste i Tromsø kommune. En muntlig gjennomgang kan fortsatt avtales med prosjektleder.
Rapporten vil bli distribuert til alle kommuner i Troms og til sykehjemmene i Tromsø i papirutgave.
Prosjektleder presenterte erfaringer på Fagdag i klinisk ernæring 20. oktober 2011 og 25. mai 2012 i regi av Ernæringssenteret på Universitetssykehuset i Nord-Norge. Erfaringen fra prosjektet skal også deles ved muntlig presentasjon med Midt-Troms kommunene som også arbeider med kvalitetssikring av pasientenes ernæringstilstand.