Funksjonsinndelte arbeidslag – rett person på rett sted
En liten, stabil og kompetent personalgruppe er organisert slik at pasientgrupper, i dette prosjektet personer som lever med demens, skal få en og trygg hverdag med forutsigbare tjenester
Hensikt og mål
Hensikten med prosjektet var å videreutvikle og iversette funksjonsinndelte arbeidslag ved alle tre distrikt i kommunen.
Målene var å:
- danne funksjonsinndelte arbeidslag innenfor demensomsorgen
- kvalitetssikre tjenesten
- øke bruker- og pårørendetilfredsheten
- øke kompetanse; faglig forståelse og innsikt i fagområdet demens
- øke trivselen blant arbeidstakerne
- utvikle en arena for forskning og fagutvikling i klinisk praksis
Gjennomføring og resultater
Arbeidslag er en modell for organisering av hjemmetjenesten. Et funksjonsinndelt arbeidslag er en gruppe ansatte som arbeider selvstendig og har fått og tar ansvar for utforming og utførelse av tjenesten. Det er en separat gruppe ansatte med egen turnus – en gruppe som vet hvilke krav som stilles til jobben. Gruppen samarbeider om oppgaver og med å forbedre tjenestene. Arbeidslaget arbeider på en slik måte at det skaper kontinuitet, trygghet og tillit i hverdagen til personer med demens og deres pårørende.
- Tilrettelagt turnus. Ca. 30-40 brukere og ca 10-15 ansatte. Det er tre pleiere på dagtid og en pleier på kvelden
- Jobber tett opp mot primærkontaktprinsippet: Arbeidslistene er utarbeidet med egne primærgrupper. De ansatte har 10-12 primærbrukere
- Organiseringen skaper fleksibilitet i gjennomføringen av tiltak for personer med demens, tiltak som kan kreve tid
- Hjemmehjelpen blir tatt med som ressurs
- Avvikler ferie innenfor arbeidslaget slik at kontinuiteten blir oppretthold
- Arbeidslaget har egen morgenrapport; det skaper kontinuitet i tjenesten og god oversikt
- Arbeidslaget har egen mobiltelefon hvor pårørende kan ringe både dag og kveld
- Økt kompetanse blant ansatte. Mange har tatt demensomsorgens ABC, og alle får veiledning med demenskoordinator jevnlig
- Jevnlige arbeidslagsmøter, gjerne med litt ekstra godt til kaffen
- God forankring i ledelsen er helt avgjørende
Gjennomføringen av arbeidslagsmodellen har i hovedsak blitt gjort av soneledere og arbeidslagsledere. De øvrige ansatte har deltatt med å tilpasse modellen etter lokale forutsetninger, behov og ønsker. Hvert av de tre distriktene i pleie- og omsorgsavdelingen er delt inn i soner. Det er to arbeidslag på hver sone.
Pårørendeundersøkelse og jobbtilfredshetsundersøkelse ble gjort i forkant og etterkant av prosjektperioden i 2009/2010. Undersøkelsene viste stor forbedring.
Fra høsten 2012 er det satt i gang arbeid med å videreutvikle arbeidslagsmodellen ved distrikt Vest. I tillegg til to funksjonsinndelte arbeidslag for personer med demens skal det også etableres ett funksjonsinndelt arbeidslag innenfor rehabilitering og ett innenfor lindrende behandling. De to siste arbeidslagene vil ha personer med andre/øvrige diagnoser som målgruppe.
Bakgrunn for prosjektet
Det første funksjonsinndelte arbeidslaget ble opprettet i Vang distrikt i 2003. En hjelpepleier i hjemmetjenesten foreslo opprettelse av et ”demensarbeidslag” i forbindelse med innføring av arbeidslagsmodellen. Konseptet bak innføring av ny organiseringsmodell den gangen var myndiggjøring av medarbeiderne, et ledelsesverktøy og en filosofi som tidligere var blitt introdusert i kommunen. Endringen var også inspirert av kvalitetsteori, og boken ”Det uslåelige arbeidslaget” av Bjarne Berg Wig var sentral. Utgangspunktet for innføring av arbeidslagsmodellen var tredelt: god tjenestekvalitet, arbeidstakernes arbeidssituasjon og fokuset på gode arbeidsprosesser; hvordan dagen best kunne planlegges og ledes. Det var erfaring med bruk av arbeidslagsmodellen ved én institusjon i kommunen.
Spredning
- Foredrag på seminarer regionalt og nasjonalt
- Posterpresentasjon
- Besøk fra flere kommuner
- Artikkel: ”Fra fjerde divisjon til Champions League?” av Sølvi Støen (Demens nr.1 – 2006)
- Rapport: ”Funksjonsinndelte arbeidslag – rett person på rett sted” 2012