Gå til hovedinnholdet.

Våre aktiviteter

Hvordan imøtekomme anbefalinger og krav i veilederen gode helse- og omsorgstjenester på en bærekraftig måte?

Publisert 22. mai 2024 | Oppdatert 25. juni 2025

Prosjektet skulle utvikle fleksible fasilitatorer som kan fasilitere ut ifra behov som beskrives i kompetanseplaner eller som oppstår mer «akutt». Helsedirektoratet finansierte satsningen.

Prosjektansvarlig:

USHT Østfold

Prosjektet ønsket å bidra til at kommuner i Østfold kan imøtekomme noen av de krav og anbefalinger som beskrives i veilederen Gode helse og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming.

Målet er å sikre gode og forsvarlige tjenester for tjenestemottakere, ved å utvikle bærekraftige ressurspersoner.

Ved å utdanne fleksible fasilitatorer som kan fasilitere ut ifra tidligere eller nyoppståtte behov vil fasilitering kunne bli en del av kommunenes kompetanseplaner og gjennomføres jevnlig i virksomhetene.  

Fasilitering benyttes også som et verktøy for å sikre at gode rutiner og prosedyrer er på plass.

Gjennom prosjektet har ansatte fått økt kunnskap, erfaring og trygghet ved bruk av simulering, som i reelle situasjoner sikrer at ansatte er mer handlingssterke, har økt trygghet, og gir kvalitativt bedre tjenester.

Resultater: 

Ressurspersoner har fått opplæring på trinn 1 KlinObsKommune, og har videre gjennomført opplæring til å være ProAct instruktører og senere opplæring/godkjenning som fasilitatorer i regi av FørsteBest.

De vil gjennom å bruke sin kompetanse få ytterligere ferdigheter og trygghet i rollen som fasilitator,  og kunne gjennomføre simuleringstrening på behov for kompetanse og ferdigheter som oppstår i tjenestene.

 Ansatte vil få kompetanse på å observere og vurdere habituell tilstand og forandringer/forverring i helsetilstand hos personer med utviklingshemming. Dette vil gi tidligere innsats og redusere behov for økt helsehjelp.

Prosjektet har vært i samarbeid med Fredrikstad og Indre Østfold og er forankret på overordnet ledernivå. KlinObsKommune skal innføres som kompetansetrapp på observasjon og vurderinger. 

Fasilitering som metode for læring i tjenester til personer med utviklingshemming. 

 

Prosjektrapport er tilgjengelig som vedlegg under faktaboks

Tips en venn
Send til e-post:
Fra e-post:
Melding: