Gå til hovedinnholdet.

Våre aktiviteter

Et kvalitetsløft i tjenestene til personer med utviklingshemming

Publisert 30. januar 2024 | Oppdatert 12. mai 2025

Ålesund kommune og USHT Møre og Romsdal har inngått et samarbeidsprosjekt med målsetting om å øke kvaliteten i tjenestene til personer med utviklingshemming, gjennom kompetansehevende tiltak og implementering av helsedirektoratets veileder «gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming». Arbeidet er lederforankret og nettverksbasert.

Prosjektansvarlig:

Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester Møre og Romsdal og Ålesund kommune 

Bakgrunn

Ålesund kommune har god kompetanse spredt i tjenestene og ansatte med spisskompetanse på ulike områder, noe som samlet gir et bredt nedslagsfelt. Det har hittil gitt best utbytte i den enkelte avdeling og i liten grad systematisk kompetansedeling på tvers. En ser utfordringer med å dekke opp med kompetanse og kjennskap til utviklingshemming og områder som er sentrale for å yte tjenester av god kvalitet til denne brukergruppen. Det er mangel på vernepleiere, noe som ifølge FO er en stor utfordring i hele landet. Kompetansen i avdelingene er varierende, noe som gir ujevn kvalitet innad i kommunen. En må tenke kommunene som helhet og tjenestene er samlet så sterke som det svakeste ledd. For å møte dette vil vi i prosjektet bygge et fagnettverk for mellomledere og fagpersoner i Ålesund kommune.

Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) har fått i samfunnsoppdrag å bidra til at veilederen Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming - Helsedirektoratet blir kjent og tatt i bruk i alle kommunene i fylket. På bakgrunn av det vil vi bygge et interkommunalt ledernettverk for enheter som yter tjenester til personer med utviklingshemming, på tvers av kommunegrenser i Møre og Romsdal. Det ble i januar 2023 utsendt en behovskartlegging til kommunene i Møre og Romsdal. Den viste noen trender: 1. kommunene har interesse for kompetanse og erfaringsdeling med andre kommuner i forhold til veilederen 2. danne ett fagnettverk mot ledere i kommunen

Det er tidligere forsøkt etablert et fagnettverk for ansatte som yter tjenester til personer med utviklingshemming i fylket, men erfaring viser at dette arbeidet må være lederforankret. Aktiviteten i ledernettverket vil være forankret i veilederen og CRPD, og skal bidra til å styrke tjenester ut fra gjeldende retningslinjer og lovverk.  Deltakerne vil få tilgang på et kollegialt nettverk, nasjonale og lokale fagmiljø samt en arena for kompetanse- og erfaringsdeling. Det vil bli hentet inn bidrag fra nasjonale og lokale ressurser etter ønske og behov fra deltakende kommuner. Vi ønsker også å spre erfaringene fra prosjektet som går i Ålesund kommune underveis, og tilby veiledning i hvordan sette i gang lignende arbeid med implementering av veilederen rundt om i kommunene. USHT jobber således med spredning av veilederen på to nivå, overordnet i fylket og ut mot alle deltakende kommuner og tett på drift og implementering i vertskommunen Ålesund.

Mål 

Overordnet målsetting er at personer med utviklingshemming mottar tjenester av god faglig kvalitet med fokus på individuell tilpassing. Dette gjennom å styrke fag- og tjenesteutvikling, øke kompetansen i kommunene og styrke det tverrfaglige samarbeidet innen ulike fagområder på tvers av kommunegrenser og behandlings- og omsorgsnivå. Ved å øke kunnskapen til ansatte og ledere om den nasjonale veilederen og forståelse for hvordan bruke denne i arbeidet sitt, er endelig mål å bedre levekårene til personer med utviklingshemming.

  • DELMÅL 1 – Kommunene i fylket har et fungerende og aktivt fagnettverk 
  • DELMÅL 2 – Fagpersoner og ledere i nettverket har økt kompetanse og kjennskap til utviklingshemming og områder som er sentrale for å gi gode tjenester 
  • DELMÅL 3 – Økt kompetanse i avdelingene i kommunen                                                                  

Tiltak   

  • TILTAK 1 – Nettverksmodell og forankring av veilederen 
  • TILTAK 2 – Koordinering og drift for å oppnå økt kompetanse i nettverket
  • TILTAK 3 – Kompetanse videre inn i avdelingene settes i system. Herunder satsning på Mitt livs ABC.
  • TILTAK 4 – Livsfaser- og overganger. Arrangement Livsmesse - veivalg. 

Metode 

Fagnettverk er en metode i seg selv. Fagnettverk er en arena for samarbeid og erfaringsutveksling. Målet for arbeidet er å øke kompetansen i kommunene/avdelingene og å styrke det tverrfaglige samarbeidet innen ulike fagområder på tvers av kommunegrenser og behandlings- og omsorgsnivå.

For å sikre brukermedvirkning inviteres kandidat fra Norsk Forbund for Utviklingshemmede inn i ledernettverket og arbeidsgruppene. Brukerorganisasjonen har også fått tilsendt plan for videre arbeid, og er invitert inn for innspill. I tillegg vil rapporten "Hva er gode helse- og omsorgstjenester for meg?" (Helsedirektoratet, 2021) bli brukt aktivt for å sikre at det personer med utviklingshemming selv har fortalt om hva som er viktig for dem, bli førende for innholdet i prosjektet.

For å identifisere områder med behov for kvalitetsforbedring blir det gjennomført systematisk kartlegging i alle deltakende virksomheter i Ålesund kommune, med vurderingsskjemaet tilknyttet veilederen som verktøy.       

Samarbeidspartnere

  • Seksjon for voksenhabiliteringen i Nordmøre og Romsdal.
  • NAKU
  • Seksjon habilitering for barn og unge i Møre og Romsdal.
  • NFU- fylkeslag og lokallaget Ålesund, Sula og Giske.
  • Seksjon for voksenhabilitering Sunnmøre.
  • Ålesund kommune
  • Statsforvalteren i Møre og Romsdal
  • Stiftelsen Helt Med
Tips en venn
Send til e-post:
Fra e-post:
Melding: