- Aktiv omsorg
- Behandling
- Demens
- Elever, lærlinger, studenter
- Ernæring og tannhelse
- Etikk, jus og dokumentasjon
- Kompetanseutvikling
- Forebygging
- Legemiddelbehandling
- Lindrende behandling
- Organisering, utvikling og teknologi
- Psykisk helse og rusavhengighet
- Utviklingshemming
- Pårørende og frivillige
- Andre diagnoser
- Arkiv prosjekter 2009-2016
Ernæring og tannhelse
Pilotprosjektet kommunal tannpleier er initiert av Helsedirektoratet, og har som mål å bedre samhandling mellom kommunale helse- og omsorgstjenester og den fylkeskommunale tannhelsetjenesten
Pilotprosjektet har testet ut om bruk av individuelt tilpassede munn- og tannpleiebokser satt i system, kunne være et virkemiddel for bedre oral helse hos eldre på sykehjem. Prosjektet har bidratt til bedre kunnskap om oral helse hos eldre for helsepersonell.
Sykehjemmene i Oslo fikk i 2019 mer penger til mat og måltider. I satsingen Gode måltidsopplevelser 2019 oppnådde sykehjemmene nettopp å skape bedre måltidsopplevelser for sine pasienter og beboere gjennom å bruke pengene på ulike tiltak innenfor områdene «God mat og drikke, «Godt måltidsmiljø», «God tilrettelegging» og «Organisering og arbeidsflyt».
Individuell ernæringsplan og legemiddelgjennomgang hos eldre med hjemmesykepleie. Fører tiltakene til bedring av ernæringsstatus, økt selvstendighet i dagliglivet og bedre helserelatert livskvalitet?
Utviklingssenteret for sykehjem og hjemmetjenester i Hordaland har avsluttet et forskningsprosjekt om tannhelsetilbudet til pasienter som mottar hjemmesykepleie. Et av funnene er at det fremdeles er et underforbruk for denne pasientgruppen. Det er avdekket flere mangler i tjenestetilbudet til denne gruppen. Utviklingssenteret vil sammen med de involverte i prosjektet informere videre om disse resultatene i aktuelle fora, og arbeide for forbedring av tannhelsetilbudet til denne pasientgruppen.
Interkommunalt ernæringsnettverk skal bidra til å sikre god ernæringspraksis i kommunene gjennom kontinuerlig forbedringsarbeid, kompetansebygging og erfaringsutveksling.
Er det nødvendig og mulig å styrke samiske mattradisjoner på kommunale sykehjem og heldøgns omsorgsboliger i samiske bosetningsområder?
Øke kunnskapen om kosthold og ernæringsarbeid hos ansatte i tjenesten for utviklingshemmede.
Kristiansund kommune er med i det nasjonale pilotprosjektet «Trygghetsstandard i sykehjem» 2016- 2018. Sykehjemmene som deltar i pilotprosjektet skal utvikle og prøve ut en slik standard innenfor tre områder: Aktiv og meningsfull tilværelse, ernæring, mat og måltider og lindrende behandling og omsorg ved livets slutt.
Et samarbeidsprosjekt mellom Sykepleierutdanningen, Høgskolen i Oslo og Akershus og Sykehjemsetaten i Oslo kommune.
Øke kompetansen innen ernæring og fysisk aktivitet, samt forebygge bruk av tvang og makt.
Utarbeide rutiner og arbeidsverktøy for å kartlegge ernæringsstatus, og behandle de som er i risiko eller underernært.
Utvikling av kunnskapsbasert praksis på sykehjem innen området ernæring gjennom etablering av og arbeid i et sykepleiernettverk.
I dette prosjektet utviklet vi et e-læringskurs rettet mot helsepersonell i sykehjem og hjemmesykepleien. Prosjektet ble gjennomført i perioden 2011-2014.
God ernæringspraksis til personer med utviklingshemming. Å fremme helsegevinsten for personer med utviklingshemming handler om økt fokus på både sunt kosthold og fysisk aktivitet.
Et system for munn- og tannpleie med undervisning, gode rutiner, munn- og tannstell kort, tannkontakt og utstyr tilgjengelig til hver pasient.
Undersøke om systematisk opplæring og bruk av elektrisk tannbørste vil påvirke munnhygienen hos pasienter på sykehjem.
Utvikle og videreutvikle kvalitetssikret verktøy for forebygging og bedring av munn- og tannhelse
Systematisk ernæringskartlegging og oppfølging ga positive resultat for pasientane sin ernæringsstatus, men det krev ressursar i form av gode fagkunnskapar, god fagleg leiing, god organisering og tid
Sikre en tilpasset ernæringsplan ut i fra individuelle behov og ønsker, forebygge og minske risikoen for underernæring.