- Aktiviteter
- Prosjekter
- Aktiv omsorg
- Behandling
- Demens
- Elever, lærlinger, studenter
- Ernæring og tannhelse
- Etikk, jus og dokumentasjon
- Kompetanseutvikling
- Forebygging
- Legemiddelbehandling
- Lindrende behandling
- Organisering, utvikling og teknologi
- Psykisk helse og rusavhengighet
- Utviklingshemming
- Pårørende og frivillige
- Andre diagnoser
- Arkiv prosjekter 2009-2016
- Forskning
Etikk, jus og dokumentasjon
I 2015 inngikk Utviklingssenteret i Vestfold et samarbeid med Norsk sykepleieforbund et samarbeidsprosjekt om å utvikle nasjonale veiledende planer for kommunehelsetjenesten. Det ble da laget 14 veiledende planer basert på innsatsområder fra Pasientsikkerhetsprogrammet. Planene som ble laget ble integrert i EPJ systemer Cosdoc som en tilleggsmodul.
USHT-samisk innledet i 2021 et digitaliseringsprosjekt i samarbeid med elevene på media- og kommunikasjonslinja ved samisk videregående skole i Karasjok og enhetslederne innen helse og omsorg i Karasjok kommune. Prosjektet kom i gang med utgangspunkt i de etiske refleksjonskortene som er utarbeidet ved USHT-samisk i 2011-2012.
Ferdighet i etisk refleksjon underveis i helsepersonells arbeid er nødvendig for faglig forsvarlige tjenester. I 2022 var ressurssykepleiere i palliasjon og kreftomsorg målgruppe i prosjektet. De fikk simuleringstrening, individuell oppfølging samt undervisning for deltakernes kolleger. I 2023 fikk erfarne syke- og vernepleiere opplæring og veiledning for å fasilitere simuleringstrening i etikkrefleksjon og forhåndssamtale for egne kollegaer.
Et opplæringsprogram for implementering av fagprosedyre i hvordan sikre brukermedvirkning ved utarbeidelse av mål.
Refleksjonskortene inneholder 30 ulike valg av situasjoner. Er beregnet for fagpersonell i helse og omsorgstjenesten i kommunen.
Et kompetanse- og kvalitetsforbedringsprogram for kommunene i Troms.
Øke kvaliteten på dokumentasjon av helsehjelp i pleie- og omsorgstjenestene på Fosen.
Prosjektet skal gi økt kunnskap om helsearbeideres forståelse og opplevelse av etiske dilemma og samvittighetsstress i sykehjem og hjemmetjenesten.
Utviklingssenter for sykehjem (USH) i Nordland gjennomførte prosjektet: “ Læringsnettverk sykepleiedokumentasjon” i perioden 2015- 2016.
Dokumentasjon via flatskjerm-TV har ført til at personalet har blitt tryggere i dokumentasjonsarbeidet.
Grunnopplæring i databruk for ansatte i kommunehelsetjenesten
Temaene er knyttet opp til Individuell plan: ledelse av tverrfaglige prosesser, myndiggjøring av koordinator, ta ansvar i eget liv, IP-ansvarsgrupper og endringsarbeid hos brukere/hjelpere.
Teaterstykket Torbjørn skal gi innblikk i og refleksjon rundt pasientens liv, behov for hjelp og etiske problemstillinger knyttet til dette.
Gode tiltaksplaner skal sikre relevant dokumentasjon av miljøbehandlingen. Det skal bidra til å sikre miljøbehandlingen.
Utvikling av et åpent fleksibelt nettbasert studium i pasient- og brukerrettet dokumentasjon. Se det elektroniske kurset på Høgskolen i Østfold sine hjemmesider >>
Drama og bildeteater brukes i Nordland, Troms og Finnmark for å heve kompetansen rundt etiske problemstillinger.
Etikkprosjektet består av etablering av etikkråd, etikkveilederkurs og årlig interkommunalt etikkseminar.
Etikk-prosjektet er en del av KS program "Etisk samhandling i helsetjenesten i kommunene".
Øke kompetanse og forståelse for hva sykepleiedokumentasjon innebærer
Avdekke kunnskapsgrunnlaget for bruk av GPS til personer uten samtykke som motsetter seg helsehjelp.